22-01-11

Is "dirty bit" a bit dirty?

The Black Eyed Peas doen het met "The Time (dirty bit)". Ze gebruiken de tekst of melodie van een ander. Fout of niet?

Een feit is wel dat het steeds meer en meer gebeurt. De vraag die we ons dan kunnen stellen is: "Kunnen ze dan zelf geen muziek meer 'uitvinden'? Zijn alle melodieën opgebruikt? Zijn ze niet langer in staat zinnen te vormen met woorden?" Of: "Is de muziek van vroeger zoveel beter dan die van nu? Zijn de huidige muzikanten bang niet meer te kunnen voldoen aan de 'eisen' van het heden en hebben ze daardoor hulp nodig van de 'anciens'?"

Om even terug te komen op The Black Eyed Peas. Zij mixen beiden. Ze starten met "I had the time of my life" en grijpen zo terug naar heerlijke tijden met Patrick Swayze uit "Dirty Dancing". Daarna hoor je plots "dirty bit" en een erg eigentijds "deuntje" klinkt je in de oren. Vindt de jeugd het goed? Ik denk dat het grooste deel het wel als een cool nummer beschouwt. Misschien brengt het zo interesse teweeg voor oudere films. Jongeren horen het en hebben meestal enkel "Dirty Dancing 2" gezien (vermoedelijk is dit de schuld van onder andere Diego Luna). De nieuwsgierigen onder hen beginnen wat te zoeken op Youtube, wie weet?

Na wat research bij de jeugd kwam dit naar voren. De film gaan ze waarschijnlijk niet opzoeken. Op zich vinden ze het niet zo erg dat het "gepikt" is. "Het is gewoon een heel goed liedje", klinkt het. Een deel vindt wel dat iedereen, ook de jongere kinderen, zou moeten weten dat het niet origineel is. Het was leuker geweest indien ze het zelf bedacht hadden. Eén tiener maakte de opmerking dat The Black Eyed Peas waarschijnlijk dit liedje kozen omdat het vroeger zo'n hit was. Zo zouden ze nu zeker een sterk nummer brengen. Conclusie: "Het stuk na 'dirty bit' is het beste (het eigentijdse gedeelte dus)".

En wat met de "oudere generatie"? Nostalgie ten top of frustratie door het overhoopgooien van het originele nummer? Zij die open staan voor allerhande muziekstijlen zullen het misschien wel aanvaarden. Maar wat met zij die het originele verkiezen boven het "gepikte"? Ook hier heb ik wat navraag gedaan.

Naar de mening van mijn bron (man, 44 jaar oud), die niet tegen eigentijdse muziek is maar toch ook zeker van "oude" plaatjes kan genieten, is het geen ramp dat ze iets "stelen", zolang het volgens de juiste afspraken gebeurt. Het enige goede aan het liedje is het eerste stuk (het originele dus). Hij was niet erg (lees: helemaal niet) te vinden voor het ietwat hedendaagsere stukje (lees: stuk). Het origineel is VEEL beter.Wat denken jullie ervan?

Groetjes, Krien

De commentaren zijn gesloten.