25-07-12

Interesse voor taal?

Beste lezer,

Wilt u snel en op een ontspannende manier met taal bezig zijn? Dan zal u op een van onderstaande websites zeker uw gading vinden!

Geen zin om alle regeltjes van de veranderlijke Nederlandse spelling op te zoeken? Train uzelf dan tochmiles taaldrop gewoon met een simpele muisklik per dag! U krijgt een zin waarin drie woorden vetgedrukt staan. U klikt vervolgens het woord aan waarvan u denkt dat het niet correct gespeld is. Daarna krijgt u de oplossing met wat extra uitleg. Klik op onderstaande link, schrijf u in en ontvang elke dag een mailtje met een nieuwe uitdaging! (Nieuwe Taaldrops beginnen vanaf september, dus u zal nog eventjes geduld moeten hebben.)


http://www.taaldrop.be/testjezelf.php

Dit systeem is iets uitgebreider, maar nog steeds snel en efficiënt woordpost, onze taal, taalpostals u op de hoogte wil blijven van het laatste taalnieuws. Als u zich inschrijft voor Woordpost, ontvangt u twee keer per week (dinsdag en donderdag) een mailtje met een actueel, moeilijk woord. U krijgt informatie over de context, de betekenis en de uitspraak. Verder nog een Woordfeit, waarin u meer te weten komt over de oorsprong van het woord en eventuele verwante woorden.

Indien u ervoor kiest u te abonneren op Taalpost, zal er drie keer per week (maandag, woensdag en vrijdag) een mailtje in uw elektronische brievenbus zitten. Dit keer gaat het niet om een woord, maar om taal in het algemeen. U krijgt wat taalnieuws (vb. “De manier waarop zangvogels hun liedjes leren lijkt veel op hoe kinderen leren praten, blijkt uit Utrechts onderzoek (bron: Universiteit Utrecht)”). Dan volgen twee rubrieken met verschillende onderwerpen over taal: websites, weetjes, wedstrijden, oproepen, filmpjes, tv-programma's, uitglijers, enzovoort. Elke maandag zit er ook een taaltip bij waarin u ingelicht wordt over een taalkwestie.

Surf zeker eens naar beide websites en bekijk de voorbeelden, zo weet u waar u aan toe bent! Ook de algemene website van Genootschap Onze Taal is zeker het bezoeken waard.onzetaal


http://www.onzetaal.nl/ 
http://www.woordpost.nl/
http://www.taalpost.nl/


Een laatste tip in verband met spelling is de website van het Groene Boekje. Deze website bevat alle spellingregels en u kan er elk Nederlands woord opzoeken. Zo weet u meteen hoe u een woord moet schrijven, hoe het meervoud gevormd wordt …spelling, woordenlijst, groene boekje


http://taalunieversum.org/
http://woordenlijst.org/
http://taaladvies.net/

xx Krien 

 

24-07-12

Krant of tijdschrift? Help, dilemma!

Beste lezer,

Wat zou u doen indien u voor de keuze staat: werken voor een krant of werken voor een tijdschrift? Ik twijfel alvast tussen beiden en daarom heb ik voor mezelf een pro-en-contralijstje gemaakt.

krant
 

PRO KRANT

- Je maakt het allemaal van dichtbij mee. Schrijft zelf het nieuws. Zit er middenin. 
- Je bent dus ook altijd op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt.
- Je publiceert op korte tijd veel artikels.
- Je mag mensen interviewen.
- Je naam komt in de krant, of tenminste je initialen.
- Je bent on the road.
- Je maakt altijd iets nieuws mee, geen twee gebeurtenissen zijn hetzelfde en dus zijn je artikels dat ook niet.
- Je kan eventueel een column schrijven.
- Je bereik is redelijk groot (hangt van de krant af).
- Je schrijft.

CONTRA KRANT

- De vorige propuntjes gelden alleen als je een degelijke functie vervult (behalve het laatste), wat logisch is.    Anders wordt het schrijven over de grootste pizza ter wereld (of het grootste koekje zoals in “Bruce Almighty”).
- Je zal waarschijnlijk niet mogen kiezen waarover je schrijft; als er iets gebeurt, dan is dat het onderwerp van je artikel.
- Je creativiteit wordt enigszins beperkt. Zie vorige puntje en je schrijfstijl zal zakelijk moeten blijven (behalve bij columnisten).
- Het is vaak snel schrijven.

PRO TIJDSCHRIFT

tijdschriften.jpg- Er bestaan veel verschillende soorten tijdschriften, dus voor ieder wat wils.
- Vaak heb je wat langer de tijd om je artikel te schrijven (naargelang het tijdschrift).
- Je kan creatiever zijn: schrijfstijl, keuze onderwerp, lay-out. 
- Naargelang het soort tijdschrift, kan je ook mensen interviewen.
- Je naam verschijnt in het tijdschrift, of tenminste je initialen.
- Je kan een column schrijven.
- Je schrijft.

CONTRA TIJDSCHRIFT

- De vorige propuntjes gelden enkel indien je een degelijke functie vervult, wat logisch is.
- Je bereik kan variëren, maar is minder groot dan een (goede) krant.
- Misschien wordt je gevraagd eenzelfde onderwerp te hernemen; je zal waarschijnlijk niet altijd over iets nieuws schrijven (hangt van het tijdschrift af).

Indien u nog pro’s en contra’s kan toevoegen, laat het mij aub weten, want ik ben er nog lang niet uit.

xx Krien 

 

16:46 Gepost door Krien | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook