25-07-12

Interesse voor taal?

Beste lezer,

Wilt u snel en op een ontspannende manier met taal bezig zijn? Dan zal u op een van onderstaande websites zeker uw gading vinden!

Geen zin om alle regeltjes van de veranderlijke Nederlandse spelling op te zoeken? Train uzelf dan tochmiles taaldrop gewoon met een simpele muisklik per dag! U krijgt een zin waarin drie woorden vetgedrukt staan. U klikt vervolgens het woord aan waarvan u denkt dat het niet correct gespeld is. Daarna krijgt u de oplossing met wat extra uitleg. Klik op onderstaande link, schrijf u in en ontvang elke dag een mailtje met een nieuwe uitdaging! (Nieuwe Taaldrops beginnen vanaf september, dus u zal nog eventjes geduld moeten hebben.)


http://www.taaldrop.be/testjezelf.php

Dit systeem is iets uitgebreider, maar nog steeds snel en efficiënt woordpost, onze taal, taalpostals u op de hoogte wil blijven van het laatste taalnieuws. Als u zich inschrijft voor Woordpost, ontvangt u twee keer per week (dinsdag en donderdag) een mailtje met een actueel, moeilijk woord. U krijgt informatie over de context, de betekenis en de uitspraak. Verder nog een Woordfeit, waarin u meer te weten komt over de oorsprong van het woord en eventuele verwante woorden.

Indien u ervoor kiest u te abonneren op Taalpost, zal er drie keer per week (maandag, woensdag en vrijdag) een mailtje in uw elektronische brievenbus zitten. Dit keer gaat het niet om een woord, maar om taal in het algemeen. U krijgt wat taalnieuws (vb. “De manier waarop zangvogels hun liedjes leren lijkt veel op hoe kinderen leren praten, blijkt uit Utrechts onderzoek (bron: Universiteit Utrecht)”). Dan volgen twee rubrieken met verschillende onderwerpen over taal: websites, weetjes, wedstrijden, oproepen, filmpjes, tv-programma's, uitglijers, enzovoort. Elke maandag zit er ook een taaltip bij waarin u ingelicht wordt over een taalkwestie.

Surf zeker eens naar beide websites en bekijk de voorbeelden, zo weet u waar u aan toe bent! Ook de algemene website van Genootschap Onze Taal is zeker het bezoeken waard.onzetaal


http://www.onzetaal.nl/ 
http://www.woordpost.nl/
http://www.taalpost.nl/


Een laatste tip in verband met spelling is de website van het Groene Boekje. Deze website bevat alle spellingregels en u kan er elk Nederlands woord opzoeken. Zo weet u meteen hoe u een woord moet schrijven, hoe het meervoud gevormd wordt …spelling, woordenlijst, groene boekje


http://taalunieversum.org/
http://woordenlijst.org/
http://taaladvies.net/

xx Krien